Skip to main content

VIJZELTECHNIEKEN

Minivijzels

De minivijzel is schroefvijzel met een schroefdraad van zeer kleine spoed en met een kleine inbouwhoogte. De toepassingen voor de minivijzel zijn te vinden in de onderstaande opsomming. De minivijzel blijft over het algemeen in de constructie achter. Er zijn verschillende minivijzels, de minivijzels zijn beschikbaar met hefvermogens tot 90 kN. Voor grotere hefvermogens kunnen twee of meer vijzels naast elkaar geplaatst worden. Met behulp van een momentsleutel kan de voorspanning worden ingesteld.

Toepassing minivijzels

 • het voorspannen van funderingspalen onder een bestaand gebouw, de minivijzel blijft meestal op de paal achter en wordt met beton omstort
 • het voorspannen van een constructie
 • het opvijzelen van lichte constructies
 • waterpas stellen van machines

  Platte vijzels

  De platte vijzel bestaat uit een stalen huls, waarvan de afmetingen vergroot worden, door hem met specie te injecteren.

  De platte vijzel heeft een zeer lage inbouwhoogte. Hij kan zeer grote krachten leveren. De platte vijzel wordt opgebouwd uit twee aan elkaar gelaste stalen schotels. Er zijn twee aansluitingen, een aanvoerbuis en een ontluchtingsbuis recht tegenover elkaar, lang 50 mm en voorzien van een 3/8" G schroefdraad. Een andere plaatsing van de aansluitingen is leverbaar. De standaardvorm is rond, eventueel kunnen rechthoekige of ovale vijzels geleverd worden.

  Voor het op spanning brengen van de vijzels wordt afhankelijk van de toepassing gebruik gemaakt van water, olie, cement grout of kunsthars. Als de vijzel permanent van de constructie deel uitmaakt, wordt grout of kunsthars gebruikt. De maximale werkdruk is 150 bar. Zodra de slag van de vijzel nabij zijn maximale nominale waarde komt, neemt de effectieve oppervlakte van de vijzel af, zodat de kracht in verhouding tot de injectiedruk iets kleiner wordt. Indien de slag van een vijzel onvoldoende is, kunnen twee of meer vijzels op elkaar geplaatst worden.

  De vijzel wordt geplaatst tussen twee stalen vulplaten, of wordt in beton ingestort. De hoogte van de kleinste vijzel, inclusief vulplaten bedraagt 30 mm.

  Toepassing platte vijzels

  • opvijzelen van constructies
  • opvangen van constructies op een nieuwe fundering
  • op spanning brengen van funderingspalen, kolommen of balken
  • het meten van krachten, het meten van zeer grote gewichten
  • in plaats van een hydraulische vijzel, bijvoorbeeld als verloren vijzel

  Wij verzorgen vijzelwerkzaamheden voor verzakte gebouwen/uitbouwen, garages en terassen.